21.7.2011

Wilhelm von Nottbeckin puistossa
Wilhelm von Nottbeck tuli Tampereelle 1836, siirtyi myöhemmin Finlaysonin tehtaanjohtajaksi ja vaikutti täällä kuolemaansa 1890 asti. Tehdas ohitti kehityksessä kaupungin. Ensimmäisessä kuvassa on Finlaysonin (ent. Alexanderin) palatsi, Wilhelmin pojan kodikseen rakentama talo, joka on nykyään ravintola. Palatsin puistossa on kaksi suihkukaivoa, Tampereen ensimmäinen veistos kotkaveistos, muistotaulut ja aurinkokello. Kotka on omistettu tsaari Aleksanteri I:lle, joka vieraili kaupungin tyngässä 1819.
Ensimmäisessä muistolaatassa vihjataan tsaarin keksineen Tammerkosken voiman. Oikeasti englantilainen John Paterson pisti sen merkille ja kertoi kosken voimasta Pietarissa konemestari James Finlaysonille. Koskiputouksella tosin toimi paperiruukki jo 1780-luvulla. Toinen muistolaatta on omistettu Aleksanteri II:lle hänen vierailunsa kunniaksi.


lähteet: Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden Wilhelm von Nottbeckin Tampere -esite, Tampere-Seuran Tampereen patsaat ja muistolaatat -kirja ja nettisivusto Pirkanmaan teollisuushistoriaa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...