23.1.2012

Milavidan rappio
Läheinen Kurun haaksirikon muistomerkin äiti taitaa nykyään kauhistella myös Milavidan kohtaloa?
Siellä se pönöttää yön yksinäisyydessä kuin hautapaasi. Puisto on muuten niiiin romanttinen, ettei sitä ainakaan saa pilata eikä yksityistää!

Milavida, Hämeen museo, Näsilinna...Blogasin kesällä Finlaysonin tehdasalueella sijaitsevasta Wilhelm von Nottbeckin puistosta. Tehtaanjohtaja Wilhelmin poika Peter rakennutti viereiselle Näsinkalliolle uusbarokkisen palatsin Milavidan kodikseen vuonna 1889. Perhe ei ehtinyt taloon asettua kuolintapausten vuoksi. Sisällissodassa se toimi punaisten päämajana. Milavidasta tuli myöhemmin Hämeen museo, mutta nyt se on ollut vuosikausia pelkkä museovarasto. Remontin piti alkaa jo ajat sitten, viimeksi viime vuonna, mutta rakennus on saanut rapistua eikä sen tulevaisuus ole vieläkään ratkennut.

Tamperelaisen mukaan rakennukseen on ehdotettu muumimuseota ja viereisen Finlaysonin palatsin kunnostanut yrittäjä on ehdottanut myös Näsilinnan myymistä. Ajatus japanilaisturisteista parveilemassa romanttisessa Näsinpuistossa on rasittava. Itse pidän enemmän vuonna 2007 silloisen museotoimenjohtajan Toimi Jaatisen ideasta. Hänen mukaansa entisestä Hämeen museosta voisi tehdä epookkimuseon, joka esittelisi kaupunkisäätyläisten elämää. "Museo voisi kuvata tehtaanomistajien yksityiselämää, kaavailee Jaatinen. Museo kertoisi varsinkin Nottbeckeistä, mutta myös muista tehtaanomistajista." Mallia voisi ottaa Porin Satakunnan museosta. Kävin siellä kerran yöllä Porin Jazzien aikaan, ja se oli todella kiinnostava näin niinkuin ei-museoihmisenkin näkökulmasta.

Tilakeskuksen johtaja on lehdessä toiveikas, että Näsilinnan remontti voitaisiin aloittaa vuonna 2013. Remontti on tosin kirjattu jo vuosikausia budjettikirjaan maininnalla, että saneeeraus alkaa, jos kaupungin muuta omaisuutta saadaan myytyä. Käsittämätöntä, että noin upean ja hienolla paikalla olevan rakennuksen on annettu rapistua ja kostua pilalle. Katolla kasvaa nurmikko ja vesi on vuotanut rakenteisiin.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...