1.4.2012

Milavidan rappio II


Pääsin Näsilinnaan sisälle! Ovet olivat pari tuntia auki Taistelu Näsilinnasta elokuvan tekijöiden ja Vapriikki-museon tutkijoiden kertoessa palatsista, elokuvasta ja historiasta. Olin jo nähnyt miltä siellä näyttää Virtual Tampere -sivustolta, mutta onhan se eri asia olla oikeasti sisällä "Tampereen hienoimmassa palatsissa". Se oli vaikuttava. Vielä kun tietäisi, millainen se on ollut alunperin. Yläkerrassa on huoneita yhdistelty siten, että esimerkiksi yhdessä isossa huoneessa on alunperin ollu käytävän varrella kolme pienen pientä lastenhuonetta, koska lapsille haluttiin omat sopet.

Perhe ei koskaan ehtinyt asua uudessa kodissaan.
Orvot Milavidassa. Nottbeckien sukukirous..aavemaisia kuvia.Eräskin vierailija haaveili kävelysillasta Särkänniemeen ja myös Etelä-Puistoon jonkinlaista yhtenäistä yhteyttä. Itse en toivo mitään puolen kaupungin kokoista turistireittiä. Nythän Näsinpuistosta tekee ihanan juuri sen rauha. Voi kun voisinkin itse ostaa uusbarokkisen Näsilinnan. Alkuperäisistä omistajista Nottbeckeistä kertovan museon lisäksi sinne tulisi hyvä museokauppa ja kahvila, jossa olisi niin viihtyisää ja tärppituotteet, että kaupunkilaiset palaisivat sinne säännöllisesti. Kaikista tärkeintä olisi saada katolle kesäterassi. Siellä voisi olla myynnissä pieni valikoima laatujäätelöä ja terveellistäkin välipalaa. Moni varmasti nauttisi mielellään järvimaisemissa lasillisen kuohuvaa. Käsittääkseni paloturvallisuusmääräykset estävät terassin toteuttamisen, mutta museovirasto saisi luvan tulla vastaan paloportaiden sallimisessa. Myös pihalla voisi olla pieni puutarhatyyppinen terassi.

Pari kerrosta korkeammalla katolla on vielä sielua hivelemmät maisemat.

Tilaisuudessa ammuttiin vanhalla aseella paukkupanos, jotta saisimme käsitystä millainen pauke kaikuvassa tilassa on käynyt kaikkien ampuessa, kun punaisten päämajana toiminutta rakennusta vallattiin. Sormeni eivät olleet aivan kiinni korvissa ja yllätyinkin äänen voimakkuutta. Se tosiaan valaisi sodan järjetöntä ja helvetillistä tunnelmaa.


Ala-aulan takan koristekuvio on nähnyt liikaa.

Vedet sisään.
Sangen erikoinen sukuvaakuna :D
N niin kuin Nottbeck


Nottbeckien sukukirous, sisällissota, Kurun haaksirikko, Milavidan rapistuminen...
"Voi taivas"
Näsilinna on kovaa vauhtia tuhoutumassa katon kasvillisuuden ja kosteusvaurioiden synnyttämän lahotusprosessin takia. Voit allekirjoittaa adressin rakennuksen pelastamisen puolesta täällä.

Myös sisällissota ansaitsisi oman museonsa. Kiinnostuin aiheesta vasta elokuvan nostattamien lehtijuttujen ansiosta. Monta kirjaa mainittiin tilaisuudessa, joihin pitäisi tutustua: Kun yhteiskunta hajosi, Melinin komppania, Tampereen naiskaarti, Tie Tampereelle, Kaupungin kohtalokas kevät ja kesä jne.

Ks. Milavidan rappio I.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos valokuvistanne ja tekstistänne, joka ovat mielenkiintoisia. Ne kertovat suurta, hienoa tarinaansa meille näin vuosikymmenten jälkeen. Ja ne toimivat myös dokumentteina tuleville sukupolville. Linnan kunnostaminen on ensiarvoisen tärkeää ja se tulisi tehdä mahdollisimman pian. Olisin tullut mukaan vierailulle, jos olisin tiennyt... Seuraavalla kerralla olen mukana, jos vain tietäisin, mitä mediaa seurata...:)

Iines kirjoitti...

Seuraavan kerran Näsilinna aukeaa museoiden yönä 12.5. http://www.tampere.fi/museoidenyo/ Ja on kokonaista kaksi viikkoa auki! http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/99098-nasilinna-avautuu-yleisolle-kahdeksi-viikoksi-toukokuussa

Kari T kirjoitti...

Kyllähän tuollaisesta rappiosta mieli pahentuu. Muistan kun pikkupoikana kävin paikassa useinkin mummini kanssa, ja kuulin paljon tarinoita talon elämästä ja historiasta. Mummini asui lapsena kyseisessä talossa, kun hänen isänsä Gabriel Engberg toimi museon intendenttinä vuosina 1908-1952. Harmi, että noita tarinoita ei ole kirjoitettu mihinkään ylös aikoinaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...